Wereldprimeur: integratie van diagnosemodel ADNEX in echoapparatuur van Samsung

WS80A2

Integratie baanbrekend ADNEX-model in echoapparatuur betekent grote stap voorwaarts in strijd tegen eierstokkanker.

Schiphol, 2 maart 2017 – Samsung heeft drie jaar geleden besloten om meer software en kunstmatige intelligentie in medische apparatuur te integreren. Nu is de eerste concrete stap gezet met de exclusieve integratie van het ADNEX-diagnosemodel in Samsungs echoapparatuur. Het ADNEX-model helpt artsen om een betere diagnose te stellen op het gebied van eierstokkanker. In de toekomst wil Samsung gelijksoortige modellen integreren die een impact hebben op de volledige levenscyclus van de vrouw.

Het belang van de strijd tegen eierstokkanker valt niet te onderschatten: ieder jaar krijgen duizenden vrouwen de diagnose te verwerken. Dat was zo’n twintig jaar geleden reden genoeg voor professor Dirk Timmerman (Universitair Ziekenhuis Leuven, België) en professor Tom Bourne (Imperial College London, VK) om de onderzoeksgroep IOTA (International Ovarian Tumour Analysis) op te richten. Timmerman en Bourne ontwikkelden – samen met een team van experts, waaronder biostatistici en ingenieurs – het ondertussen wijdverbreide ADNEX-model, dat door de integratie in Samsungs nieuwste echoapparatuur een nu nog breder draagvlak krijgt en vaker wereldwijd kan worden ingezet.

Exclusief voor Samsung
Zo’n drie jaar geleden hoorde Joon Sunwoo, Director Global Clinical Research Ultrasound bij Samsung Electronics, op een medisch congres voor het eerst over het ADNEX-model. “Ik was meteen geïnteresseerd, omdat dit model perfect aansloot bij onze wens om kunstmatige intelligentie en specifieke software in onze echoapparatuur te integreren,” aldus Joon Sunwoo. “Verbazingwekkend genoeg waren wij de eerste fabrikant die de IOTA-groep voor een samenwerking benaderde. Twee jaar geleden hebben we een onderzoeksovereenkomst gesloten en nu is het ADNEX-model in onze echoapparatuur geïntegreerd. Bovendien gaat het hier om een exclusiviteitscontract van drie jaar, dit maakt de echoapparatuur van Samsung nog unieker”.

De kracht van duizenden diagnoses
“ADNEX moet gezien worden als een diagnosemodel waarbij artsen aan de hand van een checklist kunnen vaststellen om welke tumor het gaat,” aldus professor Timmerman. Het model is gebaseerd op data over eierstoktumoren bij ongeveer 6.000 vrouwen, waarbij het in 2.000 gevallen daadwerkelijk om kanker ging. In de beginjaren konden IOTA-modellen alleen de goedaardige van de kwaadaardige tumoren onderscheiden. Het nieuwe ADNEX-model wordt echter constant aangepast aan de hand van de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen. Timmerman: “Nu kunnen we al onderscheid maken tussen goedaardig, borderline, Fase I-kanker, Fase II-IV kanker of uitgezaaide tumoren”. Anno 2017 heeft de IOTA-groep wereldwijd al meer dan 21.000 patiënten geholpen. Door de integratie van het model in de nieuwe echoapparatuur van Samsung zullen wereldwijd nog veel meer artsen en patiënten gebruik kunnen maken van de methode.

Een efficiëntieslag voor overheden, ziekenhuizen, artsen en patiënten
Het ADNEX-model is een gigantische stap voorwaarts in het vroegtijdig opsporen van kwaadaardige tumoren in de eierstokken. Dat verhoogt de kans op genezing aanzienlijk. “Bovendien kunnen we dankzij ADNEX snel bepalen of een operatieve ingreep noodzakelijk is. Als we zien dat het om een goedaardige tumor gaat, dan is een kijkoperatie via de navel van de patiënt vaak voldoende en dat bespaart de patiënt heel wat leed. Ook ziekenhuizen en het gezondheidszorgbudget van de overheid zijn erbij gebaat als onnodig ingrijpende operaties worden vermeden. De integratie van ADNEX in Samsungs echoapparatuur maakt het volledige diagnoseproces ook veel efficiënter”, aldus Timmerman. Tot voor kort moesten artsen die ADNEX wilden toepassen met een app werken die zij via hun smartphone of de IOTA-website konden raadplegen. Daarbij bestond een kans op onvolledige ADNEX-analyses. “Nu begeleidt het echoapparaat de arts door het volledige proces. Bovendien registreert het apparaat elke stap van het proces. Zo kun je aan het einde met een complete, solide dataset werken, die gegevens bevat van alle andere patiënten die met hetzelfde apparaat zijn behandeld.”

Integratie helpt ook toekomstig onderzoek
De integratie van ADNEX in Samsungs echoapparatuur leidt niet alleen tot verbeterde patiëntenzorg, ook voor toekomstig onderzoek betekent de beschikbaarheid van het model via echografie een aanzienlijke verbetering. Timmerman: “Verschillende metastudies hebben aangetoond dat de IOTA-modellen de meest accurate modellen zijn om goedaardige van kwaadaardige tumoren in de eierstokken te onderscheiden. Toekomstig onderzoek heeft daarom baat bij een zo breed mogelijke toepassing van het model. Door ADNEX in echoapparatuur te integreren, krijg je bovendien uniforme patiëntendossiers, met goed gevisualiseerde data, die goed onderling te vergelijken zijn. Je kunt zo’n apparaat trouwens ook eenvoudig herprogrammeren om het aan het voortdurend evoluerende ADNEX-model aan te passen. Kortom, een duidelijke meerwaarde voor gynaecologen en oncologen overal ter wereld die zich met diagnose en onderzoek naar eierstokkanker bezighouden.”

Technologie als bondgenoot in de strijd tegen kanker
Dat technologie in het algemeen en slimme echoapparatuur in het bijzonder een significante vooruitgang inhouden voor gynaecologen, radiologen en oncologen, staat volgens Timmerman buiten kijf. “Zelfs in een specifiek onderzoeksgebied als het onze, worden jaarlijks gigantisch veel nieuwe onderzoeken en case studies gepubliceerd. Het is onmogelijk voor één arts of zelfs één team om op de hoogte te blijven van alle nieuwe ontwikkelingen. Maar als al die nieuwe inzichten in één apparaat samenkomen, dan betekent dat een niet te onderschatten vooruitgang voor ‘evidence-based’ geneeskunde. Diagnoses hangen niet meer alleen af van het oordeel van een individuele arts, maar worden met behulp van gegevens van duizenden patiënten gesteld. Bovendien wordt het model steeds verder verfijnd naarmate we over meer patiëntendossiers beschikken. Technologie is een bondgenoot geworden, waardoor we veel nauwkeuriger en sneller te werk kunnen gaan.”

Crystal Clear Cycle™
Bij de ontwikkeling van echoapparatuur werkt Samsung volgens zijn Crystal Clear Cycle™-principe. Het doel hiervan is dat echoapparaten functies moeten bieden die de gezondheid van de vrouw in de verschillende stadia van haar leven – van baby tot moeder en oudere vrouw – kunnen diagnosticeren. Joon Sunwoo: “De integratie van het ADNEX-diagnosemodel sluit naadloos aan bij onze Crystal Clear Cycle™-filosofie. We willen meer vergelijkbare innovaties in onze apparatuur integreren. Dit is nog maar het begin.”