Veilige printservices zijn onmisbaar bij digitale transformatie.

Network Safety Concept

Veilige printservices zijn onmisbaar bij digitale transformatie. 

Volgens deze Market Spotlight van IDC is de beveiliging van Informatietechnologie (IT) voor de meeste bedrijven een topprioriteit, direct na digitale transformatie als onmisbaar bedrijfsinitiatief. Ondanks dat beide al als belangrijkste zakelijke differentiators gezien worden is het belangrijk om te begrijpen hoe digitale transformatie en veiligheid met elkaar verwoven zijn.

Door de hedendaagse digitale technologieën (big data, cloud, mobiel en sociaal) vormt elk op het netwerk aangesloten apparaat een potentieel endpoint-beveiligingsrisico; inclusief printers en printomgevingen. Maar terwijl technologie-bewuste organisaties focusten op netwerk- en andere beveiligingsissues zijn de meeste zich niet bewust van de kwetsbaarheden binnen hun print- en documentomgeving.

Meer dan 50 procent van de respondenten maakt zich grote zorgen over onrechtmatig gebruik van kopieerapparaten of MFP’s.

De smart MFP speelt hierin de hoofdrol. De MFP – een intelligente zakelijke verwerkingshub die als op- en afstap fungeert voor belangrijke zakelijke en klantinformatie – heeft toegang tot informatie in het apparaat, op het bedrijfsnetwerk, op papier of in de cloud. Als onbeheerd en aangesloten apparaat vormt de MFP een potentieel veiligheidsrisico. Toch heeft meer dan 30 procent van de organisaties geen veiligheidsbeleid qua toegangsbeheer en controle over gebruikersrechten voor op het netwerk geïnstalleerde printers en MFP’s. Dit concludeert IDC’s User Perspectives on Print Security, 2015. Tegelijkertijd maakte meer dan 50 procent van de door IDC gepolste respondenten zich grote zorgen over onrechtmatig gebruik van kopieerapparaten of MFP’s.

De printomgeving is uniek omdat gegevens, documenten en informatie in zowel digitale als papieren formaten beheerd worden, waardoor bedrijfskritische content blootligt en op allerlei manieren kwetsbaar is. Dus potentiële beveiligingslekken door kwaadaardige aanvallen via een netwerkprinter of MFP – of onachtzaam gebruik van apparaten door medewerkers – vormen een heel reëel gevaar. De MFP is een frontlinie asset dat door de organisatie beveiligd moet worden. Samenwerking met een managed print service (MPS) provider kan een belangrijke rol spelen bij het verbeteren van de print- en documentstrategie van je organisatie.

Sommige MPS providers hebben de tools en voorzieningen waarmee bedrijven actuele veiligheidsrisico’s kunnen identificeren, prioriteiten stellen en om gaten in bestaande apparaat- en contentomgeving te kunnen ontdekken en beoordelen. Ook kunnen zij de juiste belanghebbenden in jouw organisatie samenbrengen om veilig beheerde printservices op- en in te zetten; om kwetsbaarheden tegen te gaan, de documentomgeving te versterken en toekomstige veiligheidsrisico’s te verminderen.

Organisaties moeten proactief worden als het erop aankomt hun print- en documentomgevingen te beveiligen. Dit kan door MPS providers te overwegen die uitblinken in het beoordelen van dreigingsniveaus en het aanbieden van oplossingen. Verwaarlozing van beveiliging van de printomgeving als onderdeel van een algemene IT-strategie maakt een organisatie net zo kwetsbaar alsof er geen enkele IT-beveiligingsactie was ondernomen.