Samsung neemt HARMAN over.

SAMSUNG Business Solutions at IFA in Berlin, Germany, Friday, Sept. 4, 2015. (Photo: Gero Breloer for Samsung Business)

Samsung neemt HARMAN over. 

Samsung Electronics en Harman International Industries kondigen aan dat zij een definitieve overeenkomt hebben bereikt. Samsung neemt HARMAN over voor een bedrag van 112 dollar per aandeel. De totale overname heeft een waarde van ongeveer 8 miljard dollar.Met de overname is Samsung direct aanwezig in de snelgroeiende markt van verbonden technologie in de auto, een van de speerpunten voor Samsung. Deze markt groeit de komende jaren naar verwachting tot een waarde van meer dan 100 miljard dollar in 2025.

HARMAN is marktleider in verbonden auto-oplossingen. Momenteel zijn meer dan 30 miljoen voertuigen verbonden met zijn auto- en audiosystemen. Ongeveer 65% van de 7 miljard dollar aan verkopen bij HARMAN in de voorgaande 12 maanden (tot 30 september 2016) is gerelateerd aan de auto-industrie. De backlog voor deze markt had op 30 juni 2016 een waarde van 24 miljard dollar.

“HARMAN past perfect bij Samsung als we kijken naar de technologie, producten en oplossingen. Door onze krachten te bundelen, versterken we onze aanwezigheid in de auto-industrie,” zegt Menno van den Berg, Vice President Mobile van Samsung Nederland. “Als preferred supplier in de auto-industrie met diepgewortelde klantrelaties, sterke merken, toonaangevende technologie en een herkenbaar portfolio, staan we met de overname van HARMAN direct stevig om onze groei in de auto-industrie vorm te geven.”

HARMAN’s ervaring in het ontwerpen en integreren van hoogstaande technologie in de auto en zijn langdurige relaties met ’s werelds grootste autofabrikanten, creëren aanzienlijke groeimogelijkheden voor beide partijen. De combinatie van HARMAN’s merken en audio-mogelijkheden en Samsungs expertise in de consumentenelektronica verbetert de gebruikservaringen in het gehele portfolio voor consumenten en professionals.

Naast de oplossingen voor de auto-industrie, neemt Samsung ook de audiomerken van HARMAN over, inclusief JBL®, Harman Kardon®, Mark Levinson®, AKG®, Lexicon®, Infinity® en Revel®. Daarnaast licenseert HARMAN de merken Bowers & Wilkins® en Bang & OIufsen® voor de auto-industrie. Deze producten zullen bijdragen aan Samsungs competitiviteit in mobile, displays, VR en wearables. Daarnaast wordt ook het business-to-businessplatform voor geïntegreerde, grootschalige audio- en beeldoplossingen ingelijfd en krijgt Samsung toegang tot de 8.000 softwareontwikkelaars en ontwerpers van HARMAN. Zij zullen de IoT-markt ten volle benutten en zal leiden tot de volgende generatie consumenten- en zakelijke ervaringen, evenals oplossingen voor de auto-industrie in het samensmelten van design, data en apparatuur.

Ondanks de overname zal HARMAN blijven opereren als zelfstandige tak binnen Samsung.